Βοήθησε το να κοιμηθεί… σαν μωρό!
Οι περισσότεροι γονείς το ξέρουν: Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το νέο μας μωρό, αποχαιρετάμε τον συνεχόμενο βραδινό ύπνο για κάποιους μήνες, οι οποίοι συνήθως μας φαίνονται… χρόνια!
Ας δούμε λοιπόν τί κρατάει τα μωρά μας ξύπνια τις νύχτες.
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, απλά όχι συνεχόμενα και όχι τη νύχτα όπως έχουμε συνηθίσει εμείς να κάνουμε.
Όταν ένα μωρό γεννιέται, το στομάχι του έχει το μέγεθος ενός κερασιού. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο λίγο γάλα χρειάζεται για να κοιμηθεί χορτασμένο και πόσο γρήγορα θα το χωνέψει και θα ξυπνήσει πάλι για να φάει! Μην απελπίζεστε: Το στομάχι του μωρού σας θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και σταδιακά θα μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερα γεύματα που θα το κρατάνε περισσότερες ώρες χορτάτο και ενυδατωμένο.
Στην πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι για την υπόλοιπη οικογένεια, το να ξυπνάει το μωρό μας για να φάει είναι σημάδι σωστής ανάπτυξης.
Ακόμα κι αργότερα, όμως, ο ύπνος του μωρού μας μπορεί να μας ταλαιπωρήσει. Μπορούμε, άραγε, να το βοηθήσουμε να κοιμάται πιο εύκολα και ήσυχα;
Σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τα μικρά προβλήματα ύπνου του μωρού σας:
- Καθαρό περιβάλλον
Ένα καθαρό, πλούσιο σε οξυγόνο, περιβάλλον θα ευνοήσει σίγουρα την νυχτερινή ξεκούραση του μωρού σας ! Επομένως, το δωμάτιο που κοιμάται το παιδί θα πρέπει να αερίζεται τακτικά.
- Η ιερή ώρα του ύπνου
Ο ύπνος, όπως και το φαγητό, δεν είναι μια κατάσταση στην οποία μπορείς να πιέσεις το μωρό σου να εισέλθει , φροντίστε όμως να έχετε εξασφαλίσει τα βασικά: Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα που το μωράκι σας θα συνηθίσει να πηγαίνει για ύπνο. Το παιδί πρέπει να συνηθίσει να κοιμάται στον ίδιο πάντα χώρο – χωρίς έντονα φώτα και ενοχλητικούς ήχους – όπου ένα κατάλληλο στρώμα και ένα ελαφρύ ντύσιμο θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.
- Η καλή νύχτα… από τη μέρα φαίνεται!
Περάστε με το μωρό σας όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μέσα στη μέρα. Αυτό θα το βοηθήσει να πέσει για ύπνο ‘χορτασμένο’ από την παρουσία σας. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε τους μεγάλους, απογευματινούς ύπνους που θα το κρατήσουν ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ.
- Τα τελετουργικά
Ένα ζεστό μπανάκι, ένα μασαζάκι με ειδική κρεμούλα και ένα νανούρισμα σίγουρα θα χαλαρώσουν το μωράκι σας.
- ‘Μεταβατικό’ αντικείμενο
Ένα αρκουδάκι, ένα χνουδωτό ζωάκι, ή ακόμα και μια κουβερτούλα, μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για το μωρό και να αποκτήσει κατευναστικές ιδιότητες . Ένα ζεστό, μαλακό αντικείμενο θα αντικαταστήσει την μητέρα όταν δε θα είναι παρούσα και το παιδί θα μπορεί πιο εύκολα να κοιμηθεί.
- Διαχωρισμός μέρας και νύχτας
Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μέρα από τη νύχτα.
Για να μπορεί το μωρό μας να αρχίσει να διαχωρίζει τον μεσημεριανό από τον βραδινό ύπνο – ο πρώτος θα πρέπει να είναι μικρότερος σε διάρκεια – , θα πρέπει να αποκτήσουμε δύο διαφορετικές ρουτίνες για τον καθένα.
Το βράδυ μπορεί να συνδεθεί με το μπάνιο, με το τραγούδισμα νανουρισμάτων ή το άκουσμα απαλής μουσικής και με τη συσκότιση του δωματίου . Το μεσημέρι μπορείτε να ξαπλώσετε με το μωρό σας – συνήθως μετά το φαγητό – ή να το κουνήσετε ελαφρά στην κούνια ή το ριλάξ του μέχρι να αποκοιμηθεί.
- Στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά
Είναι ο “σταυρός” πολλών γονέων, παρόλο που πολλοί ειδικοί το συμβουλεύουν. Έρευνες έχουν δείξει πως η “συγκοίμηση” – διεθνώς γνωστή ως co-sleeping – μπορεί να έχει θετική επίδραση στα βρέφη. Ωστόσο εάν επιλέξετε αυτή την συνήθεια πρέπει να θυμάστε πως η απομάκρυνση του μωρού σε δικό του δωμάτιο θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μέθοδο.
Αν το μωρό σας είναι αδικαιολόγητα εκνευρισμένο ενώ έχετε καλύψει όλες τις βασικές του ανάγκες – πείνα, δίψα, αλλαγή πάνας – συμβουλευτείτε τον/την Παιδίατρο σας.
Και να θυμάστε: Το βασικό σας όπλο είναι η υπομονή!