Θηλασμός Μωρού & Συμβουλές

Μητρικός Θηλασμός

Το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Κυριολεκτικά.

Βρεφικός Θηλασμός

Απ’ όλα τα πράγματα που έχουν μάθει να κάνουν οι άνθρωποι στην ιστορία του κόσμου, ο θηλασμός είναι το πρώτο. Κι όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα εύκολη η διαδικασία του θηλασμού ούτε για τις μαμάδες, – και ναι – ούτε για τα μωρά.

Ο θηλασμός είναι κάτι με το οποίο πρέπει να εξοικειωθούμε, να το κατακτήσουμε. Χρειάζεται εξάσκηση για να μάθει το σώμα μας να προσφέρει στο μωρό αυτό που χρειάζεται, καθώς και πληροφόρηση για να λύσουμε γρήγορα τα «πρακτικά» μας προβλήματα και να φτιάξουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το μωρό μας, εύκολα και γρήγορα.

 

Σώμα με σώμα

Η στενή σωματική επαφή – όταν δηλαδή το μωράκι σας ξαπλώνει πάνω στο γυμνό στήθος της μαμάς ή του μπαμπά – είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του βρέφους, είτε αυτό θηλάζει, είτε τρέφεται με έτοιμο γάλα. Γι’ αυτό την συστήνουμε ανεπιφύλακτα, από την πρώτη κι όλας μέρα της ζωής του.

Η δερματική επαφή.

  • Ηρεμεί το μωρό και το κάνει να νιώθει ασφάλεια
  • Εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του μωρού, της αναπνοής και του ζαχάρου του.
  • Ενισχύει το πρωτόγαλα – το πρώτο γάλα που θα βγάλει το στήθος σας, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το μωρό σας.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού
  • Δημιουργεί έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα στο μωρό και τους γονείς.

Η Ιερή Ώρα.

Η πρώτη ώρα μετά τη γέννα λέγεται «Η Ιερή Ώρα». Είναι η στιγμή που ξεκινάει η μοναδική σχέση της μαμάς με το μωρό της, όταν αυτό τοποθετείται επάνω στο στήθος της. Η μυρωδιά και ο ήχος της καρδιάς σας θα το ηρεμήσουν.

Εκείνη η στιγμή είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε να θηλάσετε το μωρό σας.

 

Ξεκινώντας τον θηλασμό Θηλασμός

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να «πιάσει» το στήθος σας και να φάει, δοκιμάστε να βγάλετε λίγο πρωτόγαλα με το χέρι σας ή ζητήστε από μια μαία να το κάνει. Αυτό θα κρατήσει το στήθος σας ενεργό από την πρώτη στιγμή και το σώμα σας θα λάβει το μήνυμα και θα ξεκινήσει την παραγωγή.

 

O Θηλασμός σε 5 Βήματα

  1. Πάρτε το μωρό στην αγκαλιά σας.

      2. Κρατήστε το στήθος σας με το ένα χέρι και τοποθετήστε τα δάχτυλά σας κάτω από το στήθος – εκεί που ακουμπάει συνήθως η μπανέλα του σουτιέν σας.

       3. Πλησιάστε το κεφάλι του μωρού κοντά στο στήθος σας.

       4. Χαιδέψτε με τη θηλή σας το άνω χείλος του μωρού.Περιμένετε να ανοίξει το στόμα του, σαν να χασμουριέται.

       5. Βάλτε τη θηλή στο στόμα του. Φροντίστε να έχει πιάσει τη θηλή και τη θηλέα άλω – την περιοχή γύρω από τη θηλή.

Αν νιώσετε πόνο ή δεν νιώθετε άνετα μάλλον το μωρό δεν έχει «βεντουζάρει» σωστά. Χρησιμοποιήστε το μικρό σας δάχτυλο προσεκτικά για να βγάλετε το στήθος από το στόμα του μωρού. Δοκιμάστε ξανά και, αν χρειαστεί, αλλάξτε θέση το μωρό σας. Μην απογοητεύεστε, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά θα τα καταφέρετε!

  • Μην νιώσετε στιγμή άβολα και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιας μαίας. Αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια ξανά και ξανά.
  • Αν νιώσετε τις θηλές σας ευαίσθητες μην αραιώσετε το θηλασμό. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά για τις θηλές σας, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

 

Αναγνωρίστε τα σημάδιαfamily

Το μωράκι σας δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, αλλά εσείς μπορείτε να καταλάβετε πότε πεινάει, μαθαίνοντας τη γλώσσα του σώματός του.

Δοκιμάστε να θηλάσετε όταν το μωρό:

  • Βάζει τα χεράκια του στο στόμα
  • Χτυπάει τα χείλια του / κάνει πως ρουφάει
  • Ψάχνει με το κεφάλι του το στήθος σας

Το μωρό σας έχει χορτάσει όταν:

  • Αφήνει τη θηλή σας ή αποκοιμιέται
  • Στρέφει το κεφάλι του μακριά απ΄το στήθος σας
  • Το σώμα του χαλαρώνει ( δείτε τα χεράκια του να ξεσφίγγουν )

Αν το μωρό σταματάει να καταπίνει αλλά δεν αφήνει τη θηλή, βάλτε το μικρό σας δάχτυλο στην άκρη του στόματός του για να το βοηθήσετε να «ξεβεντουζάρει». Κρατήστε το μωρο όρθιο στην αγκαλιά σας και χαιδέψτε λίγο την πλατούλα του για να ρευτεί. Ξαναδοκιμάστε να το θηλάσετε μέχρι να χορτάσει.

 

Υπάρχει περίπτωση να ταίζω υπερβολικά το μωρό μου;

Τα μωρά που θηλάζουν συχνά μέσα στη μέρα, συνήθως τρώνε τη σωστή -για την ηλικία τους – ποσότητα.

Τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα ίσως να φάνε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, εάν επιμείνουμε να τελειώσουν το μπουκάλι τους.

Αν το μωράκι σας αποκοιμηθεί ή αφήσει τη θηλή (είτε τη δική σας, είτε του μπουκαλιού), μην επιμείνετε να το ταίζετε και μην το ξυπνήσετε για να τελειώσει το γάλα που του ετοιμάσατε.

 

Ο πρώτος καιρόςthilasmos

Τα νεογέννητα μωρά συνήθως θηλάζουν για 20 – 45 λεπτά κάθε φορά. Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι και μεγαλύτερος κάποιες φορές, επειδή στην αρχή τα μωρά αποκοιμιούνται πολύ εύκολα.

Το μωρό σας θα θέλει να τρώει πολύ συχνά, ίσως και κάθε μία ώρα, κι έτσι πρέπει αφού αυτή η διαδικασία κρατάει το στήθος σας παραγωγικό.

Ταίστε το μωρό σας αρχίζοντας από το πιο γεμάτο στήθος, μέχρι να αφήσει τη θηλή ή να αποκοιμηθεί. Την επόμενη φορά που θα το θηλάσετε, ξεκινήστε από το άλλο στήθος. Σιγουρευτείτε πως αδειάζετε και τα δύο στήθη για να αποφύγετε φλεγμονές.

 

Κράμπες την ώρα του θηλασμού

 Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα ίσως νιώσετε πόνους – παρόμοιους με αυτούς της περιόδου – την ώρα του θηλασμού. Αυτό είναι σημάδι πως η μήτρα σας συσπάται και συρρικνώνεται στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό και θα περάσει πολύ σύντομα!

 

Φτιάξτε τη δική σας αποθήκη

 Τις πρώτες εβδομάδες, κι εφόσον το μωρό τρέφεται σωστά – πράγμα που φαίνεται από τον τακτικό έλεγχο του βάρους του – κάθε γεύμα θα πρέπει να γίνεται στο στήθος σας. Έτσι εδραιώνεται ο θηλασμός και ενισχύουμε την παραγωγή λιπαρού, θρεπτικού γάλακτος.

Mετά τον πρώτο καιρό – και αφού συμβουλευτείτε τον/ την παιδίατρό σας –  τα μέλη της οικογενειας σας μπορούν να προσφέρουν στο μωρό γάλα από μπουκάλι. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αντλείτε το δικό σας γάλα με ένα θήλαστρο και να το αποθηκεύετε, για να μη χάνει το μωρό τα οφέλη του μητρικού γάλακτος κάθε φορά που δε θα μπορείτε εσείς να το θηλάσετε.

Μπορείτε να αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στο ψυγείο για κάποιες ώρες ή στην κατάψυξη για μέρες ή και εβδομάδες (Εξαρτάται από τον τύπο κατάψυξης. Συμβουλευτείτε τον/την Παιδίατρό σας.)

 

Διαρροή

Η διαρροή γάλακτος από τη θηλή σας ενώ δε θηλάζετε, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο το οποίο συνήθως συμβαίνει όταν ο θηλασμός δεν έχει εδραιωθεί ακόμα, και όταν έχετε πολλή ώρα να θηλάσετε το μωρό σας.

Σχεδόν κάθε μαμά έχει μία τέτοια ιστορία να πει, για εκείνη τη φορά που περπατούσε ανέμελη στο δρόμο και αναρωτιόταν γιατί ο κόσμος την κοιτάει έντονα… Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να σταματήσετε τη ροή σας – και ούτε θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο – υπάρχουν όμως τρόποι να αποφύγετε την αμήχανη στιγμή όπου βρίσκεστε στο δρόμο, μακριά απ’ το σπίτι, με δύο σέξυ στάμπες στην μπλούζα σας.

  • Ταίζετε το μωρό σας συχνά, πριν το στήθος σας ξεχειλίσει.
  • Έχετε στην τσάντα σας μία έξτρα μπλούζα για να αλλάξετε, αν χρειαστεί.
  • Φοράτε επιθέματα στήθους και συνεχίστε τη ζωή σας κανονικά!

 

Δημόσιος θηλασμόςΘηλασμός

Δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε, φυσικά! Πολλές γυναίκες δεν νιώθουν άνετα να θηλάσουν το μωρό τους σε δημόσιους χώρους. Αν, όμως, ο λόγος που δε θέλετε να το κάνετε είναι ο κόσμος τριγύρω σας, σκεφτείτε το ξανά και ζητήστε κι απ΄τους άλλους να το κάνουν! Ο δημόσιος θηλασμός είναι νόμιμος και αποτελεί δικαίωμά σας και κυρίως…δικαίωμα του μωρού σας.

Αν χρειαστεί το μωρό σας να φάει ενώ είστε έξω και φοβάστε την έκθεση του στήθους σας, μην το αφήσετε να πεινάει, μην κρυφτείτε σε κάποια τουαλέτα και – σίγουρα – μη μείνετε στο σπίτι γι΄αυτόν το λόγο! Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα θηλασμού το οποίο καλύπτει το στήθος σας και κρατάει την προσωπική σας στιγμή μακριά από τα βλέμματα που σας προκαλούν άγχος.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μην αφήσετε τίποτα απ’ όλα αυτά να σας αγχώσει και να σας στεναχωρήσει. Το άγχος επηρεάζει την παραγωγή μας και – πάνω απ’ όλα – δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το δώρο που μας δώθηκε, το νέο μας μωρό!

Ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να θηλάσετε για καιρό το μωρό σας, μείνετε ευέλικτοι,ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές σας και χαρείτε το υπέροχο μωρό σας!

μωρό γέλιο

Μείνετε σε τακτική επικοινωνία με τον Παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει πάντα με στόχο την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Share

You Might Also Like