Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού μας, συνήθως, μοιάζει να είναι ο πρώτος χρόνος και της δικής μας ζωής.
Μέσα σ’ αυτό το χρόνο γνωρίζουμε απ΄την αρχή αυτό το πλάσμα που μέχρι πριν από λίγο μεγάλωνε μέσα μας. Για τις περισσότερες γυναίκες αυτός ο χρόνος είναι μία μαγική περίοδος, αφού τα μικρά τους μέρα με τη μέρα γίνονται πραγματικοί άνθρωποι, με ευκολίες και δυσκολίες, με προτιμήσεις, και προσωπικότητα.
Μάθετε τα στάδια ανάπτυξης του μωρού σας ανά μήνα για τους πρώτους 6 μήνες ζωής.
Αναγνωρίστε πράγματα που κάνει ήδη το μικρό σας, ή πάρτε μια κλεφτή ματιά από τα προσεχώς!
Να θυμάστε: Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας δεν αντιδρά με τον τρόπο που περιγράφουμε παρακάτω, στο χρόνο που αναφέρουμε. Το κάθε μωράκι είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό.
Εάν κάτι σας ανησυχεί στην ανάπτυξη του μωρού σας, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας.
1ος μήνας
Ο πρώτος μήνας είναι ο μήνας αναπροσαρμογής για όλα τα μέλη της οικογένειας – όλα! Εμείς, αυτό τον μήνα, θα μάθουμε να ζούμε με το νέο μας ανθρωπάκι, κι αυτό με τη σειρά του μαθαίνει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ζωής. Μην ξεχνάτε πως αυτό το πλασματάκι μέχρι τώρα ζούσε μέσα στο ζεστό, φιλόξενο περιβάλλον που του είχε φτιάξει η μαμά του, όπου όλες του οι ανάγκες εξυπηρετούνταν πριν καν τις αισθανθεί σαν ανάγκες.
Τώρα, η πείνα, η δίψα, το κρύο, το άγγιγμα και μόνο κάποιου άλλου, είναι όλα νέες εμπειρίες τις οποίες πρέπει να συνηθίσει. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο προσφέροντάς του την αγκαλιά σας απλόχερα. Η μυρωδιά και η φωνή σας είναι τα μόνα πράγματα που αναγνωρίζει.
Η αγκαλιά του μπαμπά μπορεί επίσης να γίνει υπέροχη φωλιά για το μωρό σας. Όσο περισσότερο χρόνο περνάει δίπλα στους δυο σας, ακούγοντας τις φωνές σας, τόσο πιο εύκολα θα νιώσει το σπίτι σας… σπίτι του!
Αυτόν τον μήνα τα μάτια του μωρού σας μπορούν να εστιάσουν σε απόσταση 20-30 εκατοστών περίπου, στην απόσταση δηλαδή που κρατάτε την ώρα του θηλασμού. Στα βρέφη αυτής της ηλικίας αρέσουν περισσότερο τα πρόσωπα απ’ ότι τα αντικείμενα, αν λοιπόν κρατάτε οπτική επαφή με το μωράκι σας την ώρα του φαγητού, το βοηθάτε να εστιάζει καλύτερα. Δοκιμάστε να κάνετε αργές κινήσεις με το κεφάλι σας δεξιά κι αριστερά και δείτε τα μάτια του να μαθαίνουν να σας ακολουθούν. Αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη της όρασης και των αντανακλαστικών του.
Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει από τώρα να βγάζει φωνούλες, ειδικά όταν βλέπει τη μαμά ή τον μπαμπά. Τα βρέφη μαθαίνουν τα πάντα με το να μας μιμούνται, αν λοιπόν αρχίσετε να του απαντάτε σ΄αυτές τις φωνούλες, όχι μόνο θα λατρέψει την προσοχή σας, αλλά θα αρχίσει και να μαθαίνει τη δύναμη της φωνής του: Σας μιλάει, του απαντάτε!
2ος μήνας
Αυτόν τον μήνα, το μωράκι σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται περισσότερο το σώμα του. Δεν είναι έτοιμο για γυμναστικές επιδείξεις – απότομα παιχνίδια και πετάγματα στον αέρα πρέπει να αποφεύγονται για αρκετό καιρό ακόμα – αλλά οι σπασμωδικές, ασυναίσθητες κινήσεις του θ’ αρχίσουν να γίνονται πιο συγκεκριμένες. Δοκιμάστε να το ξαπλώσετε και μπρούμυτα στον πήχη σας, πάντα υποστηρίζοντας το κεφαλάκι του, για να δοκιμάσει το σώμα του και σ’ άλλες θέσεις.
Ο αυχένας του μικρού σας δεν είναι ακόμα αρκετά δυνατός ώστε να υποστηρίξει το κεφάλι του, αλλά σιγά- σιγά αρχίζει να δυναμώνει. Βάζετε το μωρό μπρούμυτα στο κρεβάτι για κάποια λεπτά τη μέρα για να εξασκηθεί στο να ανασηκώνει το κεφαλάκι του. Βοηθήστε το βάζοντας μπροστά του κάτι που θα του τραβήξει την προσοχή: μία κουδουνίστρα ή ένα μουσικό παιχνίδι.
Σ’ αυτό το στάδιο, το μωρό σας εστιάζει καλύτερα κι αρχίζει να αγαπάει τα πολύχρωμα, τρισδιάστατα αντικείμενα! Μαλακά παιχνίδια και χρωματιστές κουδουνίστρες θα δώσουν ερεθίσματα στο μωρό σας και θα το κάνουν πολύ – πολύ χαρούμενο!
3ος μήνας
Αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στη μελωδία της ευτυχίας! Τα μωρά σ΄ αυτό το στάδιο λατρεύουν τους ήχους, ειδικά τις ψηλές τονικότητες, γι’΄ αυτό τα παιχνίδια που παίζουν μουσική είναι ιδανικά για την απασχόλησή τους. Το μικρό σας, αρχίζει να σας παρατηρεί την ώρα που του μιλάτε και ίσως να σας απαντήσει κι όλας μ’ ένα « Aγκού »! Μπορείτε μέχρι και ν’ αρχίσετε να του διαβάζετε, αφού έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει τον “κουμπαρά” του με νέες λέξεις!
Σιγά – σιγά το μωράκι σας κοιμάται λιγότερες ώρες μέσα στη μέρα και ανυπομονεί να αρχίσει να γνωρίζει τον κόσμο και την οικογένειά του. Επιτέλους, αρχίζει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γονιών του και να τα ξεχωρίζει μέσα σε άλλα! Αυτόν τον μήνα αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι κοινωνικές του δεξιότητες, οπότε εντάξτε το μέσα στις οικογενειακές σας στιγμές κρατώντας το κοντά σας στο τραπέζι την ώρα του φαγητού, ή σ’ έναν καφέ με φίλους.
4ος μήνας
Πλέον το μωρό σας αντιδρά όλο και πιο έντονα στην παρουσία σας. Αρχίζουν τα πρώτα συνειδητά χαμόγελα, τα ματάκια του λάμπουν όταν χαίρεται, και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας με κραυγούλες, γελάκια και «μπαμπαλίσματα». Όσο περισσότερο του μιλάτε, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσει να καταλαβαίνει τη διάθεση, τα ναι και τα όχι σας. Σύντομα, θ’ αρχίσει να βάζει αυτές τις κραυγούλες σε σειρά για να πει και τη δική του άποψη για τα πράγματα – ναι, έχει κι απ’ αυτό!
Οι κουδουνίστρες και τα κουνιστά παιχνίδια κάνουν περισσότερα απ’ το να ψυχαγωγούν το μωρό σας πια. Βοηθούν τις κινητικές και οπτικές του δεξιότητες να αναπτυχθούν μαζί. Φροντίστε να του δώσετε διάφορες επιλογές σε υφές, χρώματα και ήχους. Θα προσπαθήσει να τα πιάσει, να τα πετάξει κάτω και φυσικά να τα φάει – ο αγαπημένος του τρόπος εξερεύνησης!
Σ’ αυτό το διάστημα, το μωρό μπορεί ν’ αρχίσει να στριφογυρνάει και να κάνει βαρελάκια, τεράστιο κατόρθωμα για το ανθρωπάκι μας, αλλά δώστε προσοχή στο πώς το ακουμπάτε στον καναπέ ή το κρεβάτι από εδώ και πέρα. Πολλές μανούλες παίρνουν την πρώτη τους τρομάρα έτσι!
5ος μήνας
Το μωράκι σας πιθανότατα να ψυχαγωγεί τους πάντες τριγύρω του – και τον εαυτό του μαζί – μπαμπαλίζοντας και γελώντας όταν παίζετε μαζί του ή όταν του γαργαλάτε την κοιλίτσα. Θα αρχίσει να μιμείται την ομιλία σας παράγοντας παρόμοιους ήχους, μια διαδικασία που μπορείτε να ενισχύσετε κοιτώντας το στα μάτια και μιλώντας του όσο περισσότερο μπορείτε.
Ο μπαμπάς μπορεί να επιμένει πως άκουσε το μικρό σας να λέει «μπααα-μπααα» και να έχει δίκιο, αλλά προς το παρόν οι λέξεις δεν σχετίζονται με συγκεκριμένες έννοιες στο μυαλό του μωρού σας. Μπορείτε να το βοηθήσετε να συνδέσει τους ήχους με τις έννοιες, ονοματίζοντας τους ανθρώπους και τα αντικείμενα του περιβάλλοντός του.
6ος μήνας
Πλέον, το μωρό σας έχει γίνει ολόκληρος άνθρωπος! Θέλει να κινείται, να παρατηρεί ό,τι γίνεται τριγύρω του, να συμμετέχει σε δραστηριότητες μαζί σας – ή και να μην συμμετέχει… πολλές φορές θέλει απλά να διασκεδάσει μόνο του.
Σκεφτείτε πόσο έχει μεγαλώσει από την πρώτη μέρα που το φέρατε στο σπίτι! Αυτή τη στιγμή έχετε δίπλα σας έναν μικρό εξερευνητή που λατρεύει να μαθαίνει τον κόσμο βάζοντας τα πάντα στο στόμα του και αγαπάει τους διαφορετικούς ήχους που κάνουν τα αντικείμενα όταν πέφτουν στο πάτωμα. Αντί να του στερήσετε τη χαρά της εξερεύνησης, φροντίστε να παίζει με πράγματα που δεν μπορούν να σπάσουν από την πτώση ή να γίνουν επικίνδυνα για το ίδιο και για τους γύρω του.
Φτιάξτε για το μικρό σας ένα προστατευμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του και να ανακαλύψει τον μικρό του κόσμο και απολαύστε… λίγο ελεύθερο χρόνο!