Αποθηλασμός
Η διαδικασία του αποθηλασμού μπορεί να ξεκινήσει είτε από τη μητέρα είτε ( πιο σπάνια ) από το ίδιο το παιδί. Ίσως ήρθε η στιγμή να επιστρέψετε στη δουλειά σας, ή μπορεί να αισθάνεστε πως ο θηλασμός σας καταβάλλει και επηρεάζει την ψυχολογία σας αρνητικά.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, εφ’ όσον ο παιδίατρός σας κρίνει πως το μικρό σας μπορεί πλέον να τραφεί διαφορετικά, έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε όπως νιώθετε.
Άλλωστε, το σημαντικότερο συστατικό για να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για το μωρό σας είναι η καλή ψυχολογική κατάσταση της μαμάς και του μπαμπά.
Πότε έχει αποθηλάσει ένα παιδί;
Το μωρό σας έχει επίσημα αποθηλάσει τη στιγμή που πλέον τρέφεται αποκλειστικά από στερεές τροφές.
Για να ξεμπερδεύουμε με τις ενοχές που αισθάνονται πολλές μανούλες την περίοδο του αποθηλασμού, διευκρινίζουμε: Ο αποθηλασμός δε σημαίνει το τέλος της μοναδικής σας σχέσης με το μικρό σας! Σημαίνει απλά πως από τώρα και στο εξής θα του εκφράζετε την αγάπη και την φροντίδα σας με άλλους τρόπους.
Για παράδειγμα, αν συχνά θηλάζατε το μωρό σας για να το καθησυχάσετε, τώρα θα πρέπει να ανακαλύψετε όλες τις εναλλακτικές σας: από το να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο και να τραγουδήσετε κάτι που του αρέσει μέχρι την – για πάντα διαχρονική – αγκαλιά!
Πότε πρέπει να ξεκινήσει ο αποθηλασμός;
Υπάρχουν δύο άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη που μπορούν να κρίνουν πως έφτασε η στιγμή του αποθηλασμού: εσείς και το μωρό σας! Δε χρειάζεται να ξεκινήσετε τον αποθηλασμό αν δεν νιώθετε πως το μικρό σας είναι έτοιμο ακόμη – και το να ακούτε τη γνώμη των συγγενών, των φίλων, ακόμα και των γνωστών σας ( οι οποίοι πάντα θα σας την πουν ) σχετικά με το τί έπρεπε και πρέπει και θα πρέπει να κάνετε, δε θα σας προσφέρει τίποτα πέρα από άγχος.
Εμπιστευθείτε τον παιδίατρο που έχετε επιλέξει και το μοναδικό, μητρικό σας ένστικτο.
Όταν το παιδί αποφασίζει να αποθηλάσει:
Ο αποθηλασμός είναι φυσικά πιο εύκολος όταν το παιδί από μόνο του αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του για το στήθος, πράγμα που μπορεί να συμβεί την περίοδο που αρχίζει να τρώει στερεές τροφές – γύρω στους 6 μήνες του. Κάποια παιδιά μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το μητρικό γάλα λίγο αργότερα – στους 12 μήνες – αφού έχουν ήδη δοκιμάσει άλλες τροφές και καταφέρνουν να πιούν από το κυπελάκι.
Όταν η μαμά αποφασίζει να αποθηλάσει:
Εάν, λοιπόν, πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά σας ή αισθάνεστε πως έχει έρθει η στιγμή να σταματήσετε το θηλασμό αλλά το μικρό σας δεν έχει δείξει πως είναι έτοιμο, θα πρέπει ο αποθηλασμός να γίνει σταδιακά.
Είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάβαση να πάρει περισσότερο χρόνο και να χρειαστεί πολλή υπομονή, αλλά είναι προτιμότερο η αλλαγή να έρθει αργά και σταθερά, παρά απότομα! Για παράδειγμα, αν ξέρετε πως θα χρειαστεί να λείψετε για ένα Σαββατοκύριακο μακριά από το μικρό σας, μην το δείτε σαν ευκαιρία αποθηλασμού, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιο σοκ στο μυαλό και το σώμα του παιδιού. Προσπαθήστε να προετοιμάσετε το έδαφος από τον προηγούμενο μήνα – ή όσο νωρίτερα γίνεται, ανάλογα με το πόσο χρόνο θα έχετε μπροστά σας – έτσι ώστε να κυλήσουν όλα πολύ πιο ομαλά.
Πώς αποθηλάζουμε;
Πάρτε το με το μαλακό. Τις πρώτες μέρες το μικρό σας ίσως δυσανασχετήσει.
Δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε:
- Αντικαταστήστε ένα γεύμα τη φορά
Δείτε τί θα συμβεί εάν προσφέρετε στο μωρό σας γάλα σκόνη ή φρέσκο γάλα ( αν το μωρό έχει κλείσει τον πρώτο του χρόνο ζωής ). Αν το παιδί δυσκολεύεται να δεχτεί το μπιμπερό, δοκιμάστε και άλλα ποτηράκια – όπως τα πρώτα ποτηράκια εκπαίδευσης με τα χερουλάκια ή ακόμα και ένα ποτήρι με καλαμάκι – και αν συνεχίσει να αντιστέκεται δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το περιεχόμενο με δικό σας γάλα το οποίο θα έχετε αντλήσει.
Κάποια παιδιά μπορεί να αντιστέκονται χωρίς να έχουν δοκιμάσει αυτό που τους προσφέρετε, απλά επειδή δεν τους αρέσει η αλλαγή. Δοκιμάστε να στάξετε μερικές σταγόνες στο στόμα του μωρού για να δοκιμάσει το περιεχόμενου του μπουκαλιού. Αν η γεύση δεν του αλλάξει γνώμη, μην πιέσετε το μωρό να κάνει κάτι που δε θέλει. Σκοπός είναι να νιώθει καλά με ό,τι του ζητάτε να κάνει και να μάθει να σας εμπιστεύεται.
Μειώνοντας τα γεύματα του στήθους ένα – ένα για κάποιες εβδομάδες, θα δώσετε στο παιδί και στο σώμα σας το χρόνο να προσαρμοστούν στην αλλαγή: Σταδιακά, το στήθος σας δε θα παράγει τόσο γάλα – επομένως δε θα πετρώνει ούτε θα πρήζεται – και το μικρό σας θα βρίσκει όλο και λιγότερο για να πιεί.
- Μειώστε το χρόνο θηλασμού
Ξεκινήστε να μειώνετε το χρόνο που περνάει το μωρό στο στήθος σας. Αν φροντίζετε να το βάζετε στο στήθος ήδη χορτασμένο, αυτός ο χρόνος θα μειωθεί πολύ εύκολα.
Τα τελευταία γεύματα που κόβονται – ή μικραίνουν σε διάρκεια – είναι συνήθως τα δύο πιο δύσκολα: το πρωινό και το βραδινό. Είναι τα γεύματα που το μικρό σας έχει συνδυάσει με την ασφάλεια, με την αρχή της μέρας, με την αγκαλιά και την φροντίδα σας.
Αφού έχετε αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, θα πρέπει να αφοσιωθείτε σε αυτά τα δύο.
Τα πρωινά, φροντίστε να ξυπνάτε νωρίς – ειδικά αν κοιμάστε μαζί με το μωρό σας θα του είναι εύκολο να σας «πιάσει στον ύπνο» – και να του φτιάχνετε πρωινό. Στην αρχή μπορεί να δυσαρεστηθεί και να μη φάει με όρεξη, αλλά προσπαθήστε να επιμείνετε για να μην κάνετε πισωγυρίσματα ούτε εσείς ούτε το παιδί. Σύντομα θα συνηθίσει την νέα σας ρουτίνα.
Τα βράδια, φτιάξτε ένα ζεστό μπουκάλι γάλα για το μικρό σας και κρατήστε το αγκαλιά όσο το πίνει, δείχνοντάς του πως μπορεί να νιώθει ασφάλεια στα χέρια σας ακόμα και όταν δε θηλάζει. Κάθε φορά θα χαλαρώνει και θα αποκοιμιέται όλο και πιο εύκολα!
Όλο αυτό μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο, να πάρει πολύ χρόνο και να σας εξαντλήσει – όπως και την υπόλοιπη οικογένειά σας – αλλά σκεφτείτε πως είστε τόσο κοντά στην γραμμή του τερματισμού!
- Tί να κάνετε αν το παιδί επιμένει να αντιστέκεται
Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και το μικρό σας συνεχίζει να αντιδράει αρνητικά, ίσως να μην έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να αποθηλάσετε.
Αν βλέπετε τη συμπεριφορά του να αλλάζει απότομα, να γίνεται δύστροπο, ανυπάκουο, γκρινιάρικο, να χάνει την όρεξή του ή να αρρωσταίνει, δώστε του περισσότερο χρόνο και ξαναδοκιμάστε μετά από ένα μήνα.
Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του αποθηλασμού.
Το σημαντικότερο είναι να μην αφήνετε αυτή τη διαδικασία να σας στρεσάρει. Τα παιδιά καταλαβαίνουν από πολύ μικρά τί νιώθουμε και πολύ συχνά τους μεταφέρουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα βάζοντας εμπόδια στη μεταξύ μας σχέση και στην υγιή ανάπτυξή τους.
Επομένως – και όπως και για όλα – υπομονή..! Αργά ή γρήγορα, θα γίνει!