mom and baby at the park

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε το…καθάρισμα; Πώς καταλαβαίνουμε αν το μικρό μας είναι έτοιμο; Και πώς διαλέγουμε το πρώτο μας γιο-γιο;

Τα καταφέρατε! Μάθατε την ρουτίνα, καταφέρατε να παίζετε την αλλαγή πάνας στα δάχτυλα ακόμα κι όταν το μωρό σας έκανε σβούρες και κωλοτούμπες την πιο ακατάλληλη στιγμή  και τώρα ήρθε η στιγμή να ξαναμάθετε τα πάντα από την αρχή – όπως φαίνεται πως θα συμβαίνει για πάντα με τα παιδιά – και να δείξετε στο μικρό σας πώς να πηγαίνει τουαλέτα… σαν μεγάλο!

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Ενώ συνήθως ξεκινάμε την εκπαίδευση τουαλέτας γύρω στην ηλικία των 2 ετών, το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς στα πράγματα. Καλό θα ήταν να μην «κολλήσετε» σε ένα νούμερο, αντ’ αυτού προσπαθήστε να καταλάβετε αν το μικρό σας είναι όντως έτοιμο γι’ αυτήν την αλλαγή.

 

Είναι το μωρό σας έτοιμο;

παιδί - εκπαίδευση τουαλέταςΕρωτήσεις προς απάντηση:

 • Μπορεί το παιδί σας να κατανοήσει και να ακολουθήσει απλές οδηγίες;
 • Το παιδί σας το λέει/παραπονιέται όταν είναι βρεγμένο ή λερωμένο;
 • Έχει εκφράσει ενδιαφέρον ή περιέργεια για την τουαλέτα του σπιτιού σας;
 • Μπορεί το παιδί να ανεβάσει ή να κατεβάσει το παντελόνι του με μικρή ή καθόλου βοήθεια;
 • Μπορεί το παιδί να μείνει στεγνό για τουλάχιστον 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν απαντήσατε «Ναι», ήρθε η ώρα να πείσετε το μικρό σας πως μπορεί να σταματήσει να φοράει πάνα! – Ναι, να το πείσετε. Μην επιχειρήσετε να κόψετε τις πάνες χωρίς να του έχετε μιλήσει πρώτα γι’ αυτό. Το να προσπαθήσετε να κάνετε μία τόσο μεγάλη αλλαγή χωρίς να την έχει πάρει το μικρό σας με καλό μάτι, θα κάνει τα πράγματα τόσο – μα τόσο – πιο δύσκολα!

Ένα συνηθισμένο κόλπο είναι να μιλάτε στο παιδί για την τουαλέτα σαν να είναι μία νέα περιπέτεια! Μία κατάκτηση! Κάτι που κάνουν «οι μεγάλοι».

 

Πώς να διαλέξουμε το πρώτο μας γιο-γιο!

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να διαλέξετε το πρώτο σας γιο-γιο. Υπάρχουν δύο τρόποι να ξεκινήσετε την εκπαίδευση: Το αυτόνομο γιο-γιο, μία μικρή τουαλέτα στα μέτρα του μικρού σας, και το φορητό καθισματάκι λεκάνης το οποίο εφαρμόζει πάνω στη δική σας τουαλέτα.

 Καθισματάκι Λεκάνης

Κάποιοι γονείς επιλέγουν το καθισματάκι λεκάνης κυρίως γιατί τα περισσότερα  από αυτά είναι πτυσσόμενα και πιάνουν λιγότερο χώρο. Βοηθάει επίσης το παιδί να συνηθίζει την διαδικασία χωρίς να χρειάζεται κι άλλη μετάβαση από το χαμηλό καθισματάκι στην ψηλή λεκάνη των ενηλίκων.

Γιο-γιοpotette plus

Άλλοι γονείς επιλέγουν το γιο-γιο, αφού το παιδί μπορεί να ανέβει και να κατέβει μόνο του – πράγμα πολύ χρήσιμο ειδικά τις ώρες που χρειάζεται περισσότερο χρόνο στην τουαλέτα. Αν έχετε μία τουαλέτα στο σπίτι και είναι πρόβλημα το παιδί να την μονοπωλεί, ίσως το γιο-γιο να είναι η ιδανική λύση για εσάς.

Αν προτιμάτε ένα γιο-γιο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τους δύο τρόπους, υπάρχει για εσάς το Potette Plus 2 σε 1! Ακουμπήστε το στο πάτωμα για να μπορεί το παιδί να κάτσει μόνο του ή τοποθετήστε το στη λεκάνη σας και δείτε τί είναι πιο εύκολο για το μικρό σας!

 

Πάνες… Πάπαλα!

Αφού έχετε εξάψει την περιέργεια του μικρού σας, λοιπόν, και μόλις αγοράσετε το νέο σας γιο-γιό, είναι σημαντικό babyνα «εξαφανίσετε» τις πάνες από το σπίτι. Η «ασφάλεια» της πάνας είναι μεγάλη παγίδα, αφού μπορεί με τις πρώτες δυσκολίες να επαναπαυτείτε και εσείς και το μικρό σας και να κάνετε «πισωγυρίσματα» που μάλλον θα μπερδέψουν το παιδί σας.

Δε χρειάζεται φυσικά να πετάξετε στα σκουπίδια τις πάνες που σας έχουν μείνει, μπορείτε όμως να τις βάλετε κάπου που δε θα τις βλέπετε, ούτε εσείς, ούτε το παιδί.

Σίγουρα τον πρώτο καιρό θα έχετε ατυχήματα, μπορεί το μικρό σας να εκνευριστεί με την αλλαγή και ίσως να αντιδράσει, αλλά καθησυχάστε το, μιλήστε του και προσπαθήστε να είστε συνεπής.

 

Τα ναι & τα όχι!

Ναι!

 • Παρατηρήστε τα σημάδια που σας δίνει το παιδί όταν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Το πιθανότερο είναι να μην προλάβει να σας ειδοποιήσει πριν από κάποιο ατύχημα, οπότε μη βασίζεστε σε αυτό.
 • Ντύνετε το παιδί με ελαστικά, άνετα ρούχα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να παλέψετε με το τζιν ή το καλσόν του τη στιγμή που πρέπει να πάει στην τουαλέτα!
 • Επαινέστε το παιδί μετά από κάθε «επιτυχημένη αποστολή» στην τουαλέτα. Είναι αποδεδειγμένο πως το «μπράβο» των γονιών μας είναι η Νο. 1 μέθοδος σε οποιαδήποτε εκπαίδευση περνάμε.
 • Αφήστε το παιδί να παίξει με κάποιο παιχνίδι του ή να διαβάσει κάποιο βιβλίο ή περιοδικό την ώρα της τουαλέτας.

 

΄Oχι!

 • Μην πιέσετε το μικρό σας να ξεκινήσει την εκπαίδευση χωρίς να είναι έτοιμο. Αφήστε του το δικαίωμα να λειτουργεί στο δικό του χρόνο.
 • Μη δίνετε σημασία σε συγγενείς και άλλες μανούλες που θεωρούν πως έχετε καθυστερήσει. Πολλές φορές, smiley babyσχόλια όπως «Δεν είναι λίγο μεγάλο το παιδί για να φοράει πάνα?» μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα. Θυμηθείτε πως όταν το παιδί θα είναι μεγάλο για την πάνα, θα θελήσει να τη βγάλει!
 • Μην κάνετε το παιδί να νιώσει άσχημα σε περίπτωση ατυχήματος. Το να το μαλώσετε επειδή δεν πρόλαβε να διαχειριστεί την ανάγκη του θα είναι άδικο και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα.

 

Όπως πάντα και για τα πάντα…οπλιστείτε με υπομονή και…καθαρίσατε!

Share

You Might Also Like