Το μωρό σας θα επωφεληθεί από το βούρτσισμα ακόμη και του πρώτου δοντιού.
Πότε και πώς να εντάξετε το βούρτσισμα των δοντιών στη ρουτίνα σας.
Τα πρώτα δόντια του μωρού σας μπορεί να είναι μόνο προσωρινά και θα αντικατασταθούν πολύ σύντομα από τα μόνιμα, αλλά η φροντίδα τους είναι από τώρα απαραίτητη γιατί αφενός οποιαδήποτε φθορά στα πρώτα του δόντια θα επηρεάσει και τα επόμενα- όπως και την υγεία του γενικότερα-, αφετέρου θέλουμε το μικρό μας να εντάξει το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινή του ρουτίνα από τώρα.
Πότε μπορεί να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών?
Από το πρώτο δοντάκι που θα ξεμυτίσει στο στόμα του μωρού σας, μπορείτε να αρχίσετε να χτίζετε την ρουτίνα σας. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή, βρεγμένη πετσετούλα – ή μια γάζα – για να καθαρίσετε με απαλές κινήσεις τα ούλα, το δόντι και τη γλώσσα του μικρού σας, μετά το κάθε γεύμα του και πριν τον βραδινό του ύπνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα με ελάχιστη ποσότητα ειδικής για βρέφη οδοντόκρεμας, αλλά φροντίστε να είναι πολύ μαλακή. Αλλάξτε την όταν αρχίσουν να σκληραίνουν οι τρίχες της για να μην τραυματιστεί το μωρό, ή μετά από 3-4 μήνες που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια.
Οδοντόβουρτσα δακτύλου
Τον πρώτο καιρό και μέχρι να συνηθίσει το μωρό σας τη διαδικασία και να βγάλει μερικά δοντάκια ακόμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα δακτύλου αντί για μία με τρίχες, αφού η πρώτη είναι πιο μαλακή για τα ούλα του μωρού και φτάνει σημεία του στόματος που μια συμβατική οδοντόβουρτσα δε φτάνει τόσο εύκολα. Ταυτόχρονα, ο καθαρισμός με μια οδοντόβουρτσα δάχτυλου θα είναι πιο ευχάριστος και πιο οικείος για το μωρό σας το οποίο έχει συνηθίσει να δαγκώνει τα δάχτυλα του…και τα δικά σας!
Μάθετε στο μικρό σας να πλένει τα δόντια του!
Αν το μικρό σας θελήσει να δοκιμάσει να κρατήσει την οδοντόβουρτσα μόνο του, αφήστε το. Κάθε φορά που θα προσπαθεί να πλύνει τα δόντια του θα τα καταφέρνει και λίγο καλύτερα, αλλά τον πρώτο καιρό φροντίστε να του τα βουρτσίζετε κι εσείς μία φορά τη μέρα, κατά προτίμηση πριν τον βραδινό ύπνο.
Για να του κινήσετε το ενδιαφέρον, επιλέξτε μία οδοντόβουρτσα με έντονο χρώμα ή με κάποιον αγαπημένο του χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων και αφήστε το να βλέπει όσο πλένετε τα δόντια σας. Έτσι, θα καταλάβει πως αυτή η διαδικασία είναι μία ρουτίνα για όλους!
Και αν το παιδί δε συμπαθεί το βούρτσισμα των δοντιών;
Δυστυχώς, το βούρτσισμα των δοντιών σπάνια είναι η αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών. Ειδικά εάν το παιδί βγάζει δοντάκια και τα ούλα του είναι ευαίσθητα, μπορεί να αντιδράσει πολύ άσχημα.
Tί μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε την κατάσταση:
- Πάρτε το…με το μαλακό: Τα ούλα των βρεφών και των νηπίων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, ακόμα κι όταν δε βγάζει δόντια. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανάκι για να καθαρίσετε το στόμα του μικρού σας.
- Τραγουδήστε: Κάποια μωρά χρειάζονται απλά κάτι για να τους αποσπάσει την προσοχή. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε κάτι που θα του φτιάξει τη διάθεση και μπορεί να
- σας επιβραβεύσει με ένα φαφουτοχαμόγελο!
- Δείξτε του πώς γίνεται: Δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι «μίμησης», βουρτσίζοντας πρώτη εσείς τα δόντια σας μπροστά του. Αν το παιδί δει πως η μαμά και ο μπαμπάς απολαμβάνουν το βούρτσισμα των δοντιών και το κάνουν τακτικά, θα το δοκιμάσει πιο εύκολα, θα μάθει να το κάνει σωστά και θα το εντάξει στην καθημερινή του ρουτίνα.