Baby Coming

Η πιο μεγάλη ώρα είναι…τώρα;

Due Date!Έχετε κάνει τα μαθήματά σας, έχετε μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα, έχετε διαβάσει ό,τι κυκλοφορεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σχετικά με τον τοκετό και παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να αναρωτιέστε… «Θα καταλάβω ότι γεννάω; Θα προλάβω να φτάσω στο νοσοκομείο; Αυτό τώρα τί ήτανε; Γεννάω, κλωτσάει, ή πρέπει να πάω στην τουαλέτα; »

Είναι φυσιολογικό! Το να ξεχωρίσεις τις συσπάσεις του τοκετού είναι πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όπου μία γέννα ξεκινάει συνήθως με έναν καταρράκτη νερό που σκάει στο πάτωμα ή με μία σύσπαση τόσο δυνατή που κάνει την εγκυμονούσα να διπλώνεται στα δύο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που φανταζόμαστε σαν αμνιακό καταρράκτη στην αρχή του τοκετού συνήθως είναι ένα τόσο μικρό ρυάκι που συχνά νομίζουμε ότι…κατουρηθήκαμε πάνω μας! Όσο για τις πρώτες συσπάσεις, ξεκινάνε τόσο μαλακά που οι περισσότερες νέες μανούλες δεν τις αντιλαμβάνονται καν! – Εκείνη τη στιγμή μπορεί να νιώσετε μεγάλη εξάντληση ή πόνους παρόμοιους με αυτούς της περιόδου – θυμάστε την περίοδο;

Οι συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές και συχνές όσο προχωράει ο τοκετός. Οι περισσότεροι μαιευτήρες συστήνουν να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο ή την κλινική όταν οι συσπάσεις έχουν αισθητά πυκνώσει και έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που δε συμβαίνει στον ψευδή τοκετό.

 

Ο ψευδής τοκετός ( Ή False Labor ή Braxton-Hicks Contractions )

Ακόμα κι αν είστε στο μήνα σας, στη τελική σας ημερομηνία – ή και μετά από αυτή – υπάρχει περίπτωση οι πόνοι σας να οφείλονται σε ψευδή τοκετό.

Αυτός είναι, ουσιαστικά, ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για τον αληθινό τοκετό, δίνοντας σας το χρόνο να ετοιμάσετε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου ( Τυπώστε το Checklist του Mom’s Plan για να ξεμπερδέψετε γρήγορα και να αφοσιωθείτε σ’ αυτά που έχουν πραγματική σημασία!), να ειδοποιήσετε τους δικούς σας και να οργανώσετε την εβδομάδα σας γιατί…όπου να ‘ναι, γεννάτε!Baby is Due!

Τα συμπτώματα του ψευδή τοκετού είναι συγκεκριμένα, απλά θα πρέπει να έχετε την ψυχραιμία να τα παρατηρήσετε. Επομένως, αντί να αρχίσετε να τρέχετε πέρα – δώθε μέσα στο σπίτι, πάρτε μια ανάσα και παρακολουθήστε τις συσπάσεις σας.

Ο ψευδής τοκετός προκαλεί «ψευτόπονους», δηλαδή συσπάσεις της μήτρας σταθερές σε ένταση, μη τακτικές και μικρές σε διάρκεια οι οποίες γίνονται αισθητές χαμηλά στην κοιλιά.

Αντιθέτως, ο πραγματικός τοκετός θα έρθει με ρυθμικές συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες σταδιακά θα γίνονται πιο δυνατές, πιο συχνές, θα διαρκούν περισσότερο και θα γίνονται αισθητές στη μέση και σε ολόκληρη την κοιλιά.

Αν δεν είστε σίγουρη για το αν βιώνετε ψευδή ή πραγματικό τοκετό, πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια, δείτε λίγη τηλεόραση, κάντε ένα μπάνιο, αφήστε δηλαδή λίγο χρόνο να κυλήσει για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε ψύχραιμα τις συσπάσεις σας και να τις χρονομετρήσετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ

–        Πηγαίνετε στο νοσοκομείο αν: Παρατηρήσετε αιμορραγία, κίτρινο ή πράσινο χρώμα στο αμνιακό σας υγρό – το οποίο θα πρέπει να είναι διαφανές – ή αν δεν έχετε νιώσει το μωρό να κινείται το τελευταίο μισάωρο.

–        Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μη νιώθετε άσχημα να κάνετε ερωτήσεις και να ζητήσετε συμβουλές, ακόμα κι αν το έχετε κάνει τόσο πολύ που πια ντρέπεστε να σηκώσετε το τηλέφωνο. Μην ντρέπεστε, δεν υπάρχει πιο έξυπνο πράγμα από το να κάνετε πολλές – πολλές! – ερωτήσεις. Μόνο έτσι θα έχετε μία ήσυχη εγκυμοσύνη και θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που θα χρειαστείτε στον τοκετό… αλλά και στην μητρότητα!

Είστε έτοιμες για την αρχή της νέας σας ζωής; 

You Might Also Like