people 2560321

 « Πώς θα μάθω στο παιδί μου να τρώει μόνο του; »

Η στιγμή που δε θα χρειάζεται πια να ταΐζουμε το μικρό μας είναι κάτι που όλοι οι κουρασμένοι γονείς ονειρεύονται. Είναι η στιγμή που μπορούμε να κάτσουμε αναπαυτικά στην καρέκλα μας και να απολαύσουμε ξανά το γεύμα μας… σχεδόν! Κάθε αρχή και δύσκολη, φυσικά…

Πώς θα μάθει το μωρό σας να τρώει…

  1. Με τα χέρια.

Γύρω στους 8 μήνες, τα μωρά αρχίζουν να πιάνουν το φαΐ τους από το μπολάκι ή το πιατάκι τους και να το τρώνε με τα χέρια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι στην αρχή πιάνουν το φαί με όλη τους τη χούφτα και μετά προσπαθούν να Baby Self Feedingφάνε ολόκληρο το χέρι τους. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως αυτή δεν είναι μάλλον η καλύτερη μέθοδος και σταδιακά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τα δαχτυλάκια τους – μία δεξιότητα που θα τους φανεί πολύ χρήσιμη από εδώ και πέρα.

Πώς να βοηθήσετε:

Πρώτα απ’ όλα, σιγουρευτείτε πως τους δίνετε την ευκαιρία να δοκιμάσουν. Αφήστε το μικρό σας να δοκιμάσει ξανά και ξανά, δεν πειράζει να αποτύχουν τις πρώτες φορές, έτσι μαθαίνουμε άλλωστε! Δώστε τους μικρές μπουκίτσες από στεγνές τροφές, αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν να τις πιάσουν και αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να τις καταπιούν. Και πάλι, δοκιμάστε… Έτσι μαθαίνουμε… το είπαμε;

 

Με το κουταλάκι.

Καλό θα είναι το μωρό μας να μπορεί να φάει μόνο του, χωρίς βοήθεια, μέχρι τα 2 του χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, πολλά παιδιά μαθαίνουν να το κάνουν πολύ νωρίτερα, εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Εάν αφήσουμε το μικρό μας να πειραματιστεί και να αποτύχει όσες φορές χρειάζεται, μπορεί να τρώει μόνο του ακόμα και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, κάνοντας τα πάντα τριγύρω του χάλια βέβαια, αλλά κι αυτό το ξανάπαμε… κάθε αρχή και δύσκολη! Baby Self FeedingΜία σαλιάρα θα βοηθήσει πολύ, αφού στο τέλος του πειράματος, τουλάχιστον, δε θα χρειάζεται να κάνουμε και το μωρό μας μπάνιο!

Πώς να βοηθήσετε:

Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι και πάλι να αφήσετε το μικρό σας να προσπαθήσει! Αυτό στην αρχή σημαίνει πως μπορείτε να το αφήνετε να κρατάει το δικό του κουταλάκι όσο το ταΐζετε, για να μπορέσει να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στο φαγητό και το κουτάλι. Σταδιακά, θα αρχίσει να βάζει και το δικό του κουτάλι στο στόμα. Εκείνη η στιγμή είναι κατάλληλη για να βουτήξετε μαζί το κουταλάκι του στο φαΐ και να το φέρετε στο στόμα του για να δοκιμάσει. Κάντε το μερικές φορές και θα δείτε το μωρό σας να αποκτά μία νέα δεξιότητα, μπροστά στα μάτια σας!

Μόλις το μωράκι σας κατακτήσει αυτή την κίνηση, είναι η ώρα να αποκτήσει και το δικό του μπολ όσο το ταΐζετε.

Τι; Το δικό του μπολ;! Κι αν το πιάνει και το πετάει κάτω; Κι αν βουτάει τα χέρια του μέσα στο φαΐ;!

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε μαζί μου τα λόγια… Έτσι μαθαίνουμε, άλλωστε…

Τα πιάτα σιλικόνης με βεντούζες είναι τέλεια γιατί δεν μπορεί να τα πετάξει στο πάτωμα! Τα λερωμένα χέρια δε θα τα αποφύγετε! Ανάσα και λόγια!Messy Eating

Σ’ αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο μέρος του γεύματός του, του το δίνετε ακόμα εσείς. Βάλτε του λίγο φαγητό στο πιατάκι του και όταν αρχίσει να αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του και καταφέρνει πια να φέρνει και μόνο του φαΐ στο στόμα, αυξήστε την ποσότητα που του βάζετε στο πιάτο.

 

 

  1. Με το πιρούνι.

Αφού το μικρό σας καταφέρει να τρώει μόνο του με το κουτάλι, κι αφού οι κινήσεις του έχουν μαλακώσει και δεν είναι πια σπασμωδικές, μπορείτε να του συστήσετε το πιρούνι! Αν έχουμε περάσει τα προηγούμενα στάδια εκπαίδευσης, γύρω στους 15 – 20 μήνες τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν και το πιρούνι τους – αν και τα Baby Forkπερισσότερα προτιμούν να τρώνε με τα χέρια!

Πώς να βοηθήσετε:

Τοποθετήστε στο πιάτο του παιδιού ένα παιδικό πιρούνι και κάτι που θα είναι εύκολο να τρυπηθεί, όπως κύβους τυριού ή κοτομπουκιές – τα μακαρόνια και τα φρούτα είναι επίσης μαλακά, αλλά γλιστράνε και μπορεί να ταλαιπωρηθεί για να τα πιάσει. Φροντίζουμε οι πρώτες εμπειρίες του παιδιού να μην είναι δυσάρεστες, για να πετύχει γρήγορα και να συνεχίσει να προσπαθεί. Αν βλέπετε πως το παιδί δυσκολεύεται να πιάσει το φαΐ του, κρατήστε μαζί το πιρούνι και βοηθήστε το μέχρι να καταλάβει τη διαδικασία.

Συνεχίστε να του προσφέρετε το πιρούνι για τις επόμενες ημέρες, και προτρέψτε το να το χρησιμοποιεί κάποιες φορές την εβδομάδα.

 

Σύντομα ο μικρός σας άνθρωπος θα τρώει σαν… μεγάλος!

 

Προτρέψτε το μικρό σας να μάθει να τρώει μόνο του.

Αν το παιδί σας έχει ήδη φτάσει στις ηλικίες που αναφέρουμε και δεν έχετε ξεκινήσει την εκπαίδευση του φαγητού μαζί του, μην αγχώνεστε, περάστε τα στάδια με την ίδια σειρά. Το πιθανότερο είναι να φτάσετε γρηγορότερα στο τέλος!Baby Cupcake

Είναι σημαντικό να ακολουθούμε το ρυθμό που μας δίνουν τα ίδια τα παιδιά, να είμαστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί και να προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθειά μας, χωρίς να μας αγχώνει τ’ ότι προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν.

Να είστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουν, απλά στο δικό τους χρόνο.  

Share

You Might Also Like